Litt om indeksfond
Følger markedet
Indeksfond inneholder ofte store populære aksjer i forskjellige marked og industrikategorier. Dette gjør at de følger snittet i markedet ganske jevnt. Til forskjell fra aktive fond er også den prosentvise forvaltningskostnaden til indeksfond en god del lavere enn aktive fond siden forvalteren sin jobb blir vesentlig mindre.
Historiske endringer i markedet
Dersom vi ser på de historiske endringene i markedet de siste 30 årene (justert for inflasjon), får man en indikasjon om hva et indeksfond vil kunne følge over tid og man ser hvorfor det anbefales å ha et langt perspektiv på sparing i fond.
Man ser også at det kan gå omtrent 15 år i IT-kategorien før ting er tilbake etter en skikkelig dot-com-boble/millenniumskrise eller så kjapt som 5 år i det totale markedet ved en global finanskrise.
Hva koster det meg å ha fond?
Som eier av fond må en betale et forvalningsgebyr til forvalteren av fondet (som er bakt inn i fondskursen du ser i nettbanken din) i tillegg til et formidlingsgebyr (som ofte kalles platformavgift) dersom det f.eks. kjøpes via en bank som ikke selv forvalter fondet. Disse gebyrene blir bakt inn i gevinst eller tap på pengene du har i fondet så de dukker ikke opp som en separat avgift i fondskontoen din.
Hvordan tjener banken penger på fond?
Noen banker har egne fond som de selger direkte til kunde, disse tjener de et forvaltningsgebyr på. Andre fond du finner i nettbanken din kan være forvaltet eksternt, da får bankene gjerne en returprovisjon som de enten gir direkte tilbake til kunden i sin helhet eller en andel. I tillegg tar de en plattformavgift for å videreformidle/drifte fondet.